18 Aralık 2024

Çarşamba

ads
ads

TCG AKHİSAR ilk deniz görevini icra etti

İnşa sürecinin bitmesinin ardından ilk defa denize açılan TCG AKHİSAR, görevini başarıyla gerçekleştirdi.

14 Aralık 2024

Türkiye'nin HİSAR sınıfı Açık Deniz Karakol Gemisi projesinin ilki olan TCG AKHİSAR, denize açılarak ilk seferini başarıyla gerçekleştirdi. İnşa sürecinin bitmesinin ardından ilk defa deniz görevini icra eden TCG AKHİSAR'ın bu başarısını, Milli Savunma Bakanlığı Askeri Fabrika ve Tersane İşletmeleri (ASFAT) resmi X hesabından duyurdu.

Geçtiğimiz yıl son aşamalarına gelinerek montaj faaliyetleri tamamlanan TCG AKHİSAR, 12 Aralık günü ilk seferini başarıyla gerçekleştirdi. TCG AKHİSAR, Türkiye'nin denizlerdeki hak ve menfaatlerini korurken, bölgesel ve uluslararası güvenliğe katkı sağlamada önemli görevler üstlenmesi açısından büyük önem taşıyor.

İnşası ASFAT tarafından üstlenilen projenin ana güverte altındaki tüm blokların montajı geçtiğimiz yıl tamamlanmıştı. Konuyla ilgili olarak ASFAT A.Ş. Deniz Programları Direktörü Emre Koray Gençsoy LinkedIn hesabından açıklama yapmıştı. Gençsoy, TCG AKHİSAR'ın kızağa konuştan tam 4 ay 2 gün sonra ana güverte altındaki tüm bloklarıyla üst binanın alt blokları; ana ekipmanlar içeri alınarak oluşan mahallerde donatım başlamış halde kızakta yerini aldığını belirtmişti.

Geçtiğimiz yıl, yine TCG AKHİSAR'ın tahrik sistemleri teslim alınmıştı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Direktör Gençsoy, Açık Deniz Karakol Gemilerinin ilki olan TCG AKHİSAR'in 4 makinesin teslim alındığını söylemişti. Ayrıca Gençsoy, inşası İstanbul Tersanesinde gerçekleşen TCG AKHİSAR'ın yanında 4'ü ASFAT'a ait 5 gemi inşasının da devam ettiğini belirtmişti.

Milli deniz topu TCG AKHİSAR'da

Geçtiğimiz yıl Nisan ayında ise Milli Savunma Bakanlığı tasarım ve performans sorumluluğunda; Tersaneler Genel Müdürlüğü'ne bağlı İstanbul Tersanesi Komutanlığı ve Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Şirketi (MKE AŞ) ile birlikte geliştirilen ilk 76/62 mm Millî Deniz Topu TCG AKHİSAR'a (P-1220) monte edilerek liman ve deniz testlerine hazır hale getirildiğini açıklamıştı.

TCG BEYKOZ korvetine de entegre edilen Milli Deniz Topu, liman ve deniz testleri kapsamında kara bombardımanı, su üstü atışları ve uçaksavar atışlarını başarıyla tamamlayarak testlerden geçmişti. Hava savunma harbi, su üstü harbi ve kara bombardımanında kullanılacak olan Milli Deniz Topu'nun menzili 20 kilometreye ulaşırken, 5 farklı atış modu ile dakikada 80 atış yapabiliyor.

Deniz platformlarının vurucu gücünü oluşturan 76/62 mm Milli Deniz Topunun, Makine ve Kimya Endüstrisi AŞ tarafından yerlileştirilme çalışmaları geçtiğimiz yıllarda başlamıştı. 12 ay gibi kısa bir süre içerisinde Ar-Ge çalışmaları tamamlandıktan sonra prototip üretim gerçekleştirilen ve 17.000 parçadan oluşan Milli Deniz Topu kara atışları, liman ve seyir kabul testlerini de başarıyla tamamlamıştı.

Türkiye'nin denizlerdeki hak ve menfaatlerini etkin şekilde korumak amacıyla yürütülen Açık Deniz Karakol Gemisi Projesi kapsamında geliştirilen 2 gemide, Milli Deniz Topu kullanılacak. Ağır silahlı karakol gemileri; istihbarat gözetleme ve keşif, arama kurtarma, terörizmle mücadele, denizde denetim harekatı, deniz özel harekatı gibi temel görevleri icra edecek.

Bunları da beğenebilirsiniz