Fransa'da Ulusal Meclis'te Başbakan Michel Barnier hükümeti için güven oylaması yapıldı. Aşırı sağcı ve sol görüşlü milletvekillerinin birlikte hareket ettiği oylamada, Barnier'nin merkez sağ azınlık hükümeti 331 oyla düşürüldü. Fransa, 1962'den bu yana ilk kez bir hükûmet güvenoyu alamadı.
Güven oylaması, Başbakan Barnier'nin bütçe açığını azaltmak için 60 milyar avroluk tasarruf sağlamayı amaçlayan ve halk tarafından tepkilere neden olan bütçe planının bir kısmını, nihai oylama yapılmadan meclisten geçirmek için özel anayasal yetkileri kullanmayı seçmesiyle gündeme gelmişti.
Barnier, 3 ay önce Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından göreve atanmıştı.
Barnier'in kısa süre içinde hükümetin ve kendisinin istifasını Cumhurbaşkanı Macron'a sunması bekleniyor.
Fransa'da muhalefet barnier hükûmetinin düşmesini memnuniyetle karşıladı
Fransa'da muhalif solcu ve aşırı sağcı milletvekilleri Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un 3 ay önce atadığı Michel Barnier'nin merkez sağcı azınlık hükûmetinin güvenoyu alamayarak düşmesini memnuniyetle karşıladı.
Barnier hükûmeti, 574 milletvekilinin olduğu Mecliste 331 milletvekilinin gensoru önergesine destek vermesinin ardından düştü.
"24 saat içinde Barnier'nin yerine başbakan atamak istediğini" dile getiren Macron'un 5 Aralık'ta yerel saat ile 20.00'de halka sesleneceği bildirildi.

"Ülkedeki kaostan Macron sorumlu"
Hükûmete karşı gensoru önergesi veren solcu Yeni Halk Cephesi (NFP) ittifakının ana ortaklarından aşırı solcu Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) Partisi Grup Başkanvekili Mathilde Panot, Barnier hükûmetinin düşmesinin hemen ardından Mecliste basına açıklamalarda bulundu.
Panot, "Barnier hükûmeti ve onun şiddetli (2025) bütçesi sonunda düştü. Bu hükûmetin ilk gününden itibaren, çok basit bir nedenden ötürü düşeceğini biliyorduk; bu hükûmet, Fransızların 7 Temmuz'daki oyuna karşı yapılan bir provokasyondu." ifadelerini kullandı.
Barnier hükûmetini düşürerek, Fransız halkının oyuna ve egemenliğine sahip çıktıklarını savunan Panot, "Bizim gensoru önergemiz, Boyun Eğmeyen Fransa ve Yeni Halk Cephesi'nin gensoru önergesiyle bu hükûmet düşürüldü. Her zamanki gibi hiçbir şeye yaramayan (aşırı sağcı) Ulusal Birlik'in önergesiyle değil." dedi.
Panot, RN Partisinin, solculara hükûmeti düşürebilmek için iki ay kaybettirdiğini savunarak, solcuların ekimde Barnier hükûmetine karşı verdikleri gensoru önergesini aşırı sağcıların desteklemediğini hatırlattı.
Barnier hükûmetinin "meşru" olmadığını söyleyen Panot, ülkedeki kaostan Cumhurbaşkanı Macron'u sorumlu tuttu.
"Bu çıkmazı aşmak için geriye kalan tek çare, erken cumhurbaşkanlığı seçimleri"
Panot, Macron'un ülkenin yönetiminden gitmesini isteyerek, şöyle devam etti:
"Cumhurbaşkanı'nın oluşturduğu öyle bir siyasi kriz anın içindeyiz ki, bu çıkmazı aşmak için geriye kalan tek çare, erken cumhurbaşkanlığı seçimleri; halkın sandıkla ortak kaderimizin yolunu yeniden belirlemesi."
LFI'nın kurucu lideri Jean-Luc Melenchon ise X hesabından yaptığı paylaşımda, "kaçınılmaz" gensoru önergesinin gerçekleştiğini belirtti.
Cumhurbaşkanı'nın görev süresinin 2027'de dolacak olmasına işaret eden Melenchon, Macron'un 3 yıl dayanamayacağını kaydetti.
Sosyalistlerden Macron'a solcu bir başbakan ataması çağrısı
Son seçimlerde oylarını artıran solcu NFP ittifakının en büyük ikinci ortağı Sosyalist Partisi (PS) Genel Sekreteri Olivier Faure, merkez sağcı Barnier hükûmetinin düşmesinin ardından France 2 kanalına yaptığı konuşmada Macron'a seslendi.
Macron'a haziran ve temmuz ayında yapılan iki turlu genel seçimlerin galibi solcu ittifaktan bir başbakan ataması çağrısı yapan Faure, "Fransızların sesinin duyulmasını" istedi.
Aşırı sağcılar: Hükümeti düşürerek "Fransızları koruduk"
Marine Le Pen, gensoru önergesinin sonuçlanmasının ardından TF1 kanalına yaptığı konuşmada, "Bugün yaptığımız seçim Fransızları korumak için." dedi.
Le Pen kendi partisinin de destek verdiği gensoru önergesinin ardından hükûmetin düşmesinin bir "zafer" olmadığını ve "gönül rahatlığı" yaşamadıklarını dile getirerek, "Başka bir çözüm yoktu." ifadelerini kullandı.
Aşırı sağcı lider Le Pen, gelecek yeni başbakanın herkes için kabul edilebilir bir bütçe oluşturması için çalışmasını istediklerini dile getirdi.
Le Pen, ülkenin içinde bulunduğu mevcut durumundan Macron'u sorumlu tutarken, şu ifadeleri kullandı:
"Emmanuel Macron'dan istifa etmesini talep etmiyorum. Bir zaman gelecek ve eğer seçmenlere ve seçimlere saygı duyma yolu tutulmaz ise Cumhurbaşkanı'nın üzerindeki baskı giderek artacak. (İstifa) Kararı son olarak ona ait. Son sözü o söyleyecek."
Barnier'nin siyasi ailesi hükümetin düşmesine "üzgün"
Paris'in de içinde bulunduğu Ile-de-France Bölgesinin merkez sağcı Başkanı, Barnier'nin partisinden Valerie Pecresse, hükûmetin düşmesine ilişkin X hesabından yaptığı paylaşımda "Fransa için üzücü bir gün" dedi.
Fransa'da merkez sağcı Barnier hükûmeti ve Meclisteki ana muhalefet partileri 2025 Bütçesi ve 2025 sağlık sigortası bütçesi üzerinde uzlaşamadı.
Barnier, 2 Aralık'ta 2025 sağlık sigortası bütçesini Mecliste oylama yapılmadan geçirmesini sağlayan Anayasa'nın 49. maddesinin 3. fıkrasını devreye koymuştu.
Başbakan'ın bu adımına tepki gösteren NFP ittifakı ve aşırı sağcılar, 3 aylık hükûmete karşı gensoru önergesi sunmuştu.