23 Kasım 2024

Cumartesi

ads
ads

Fransa, Türk savunmasını mercek altına aldı

Fransa Savunma Bakanlığı'nın hazırladığı ''Türk Drone Endüstrisi'' raporunda Türkiye'ye ait insansız sistemler ayrıntılı şekilde inceleniyor.

11 Kasım 2024

Fransa Savunma Bakanlığı'nın hazırladığı 65 sayfalık Türk Drone Endüstrisi raporunda yer alan başta İHA olmak üzere Türkiye'nin insansız sistemleri detaylı şekilde inceleniyor. Türkiye'nin, dünyada en etkin İHA sanayi ve teknoloji ekosistemlerinden biri olduğu belirtilen raporda, insansız sistemlere ait endüstriyel ve politik strateji, mevcut çalışmalar, gelecekteki önemli projeler ve ihracat konuları yer alıyor.

Raporda, Türk Savunma Sanayi şirketleri, politika ve stratejileri incelenirken, Türkiye'nin hem insansız sistemleri üretim süreci hem de savunma sanayinde ATAK helikopterlerinden MİLDEN projesine kadar hava ve deniz ürünlerine genel bir görüş yer alıyor.

Yayınlanan raporda Türkiye'nin İHA endüstrisi, başlangıçta İsrail'den öğrenmesinin ardından yerli ürün geliştirmeye geçtiğini, kendini başarılı bir şekilde güçlendirerek yerlileştirdiğini ifade ediyor. Raporda, Türkiye'nin İHA alanında dünya lideri olmasına Ar-Ge yatırımları, devlet desteği, akademik-endüstriyel iş birlikleri ve yerli bileşen geliştirme çabalarının katkıda bulunduğu belirtiliyor. Bunlara ek olarak, Türk Savunma Sanayii'nin ürettiği ve proje halinde olan İHA/SİHA'ların teknik özellikleri ele alınmış şekilde raporda yer alıyor.

İnsansız Deniz Aracı olan (İDA) ve insansız su altı aracı alanında, Türk denizcilik endüstrisinin köklü bir gemi inşa geleneğine sahip olduğu ifade edildi. Raporda, elektronik ve silah sistemlerinde gelişmiş bir endüstriyel ve teknolojik ekosistem ile birleştiğinde, İDA'ların geliştirilmesinde sağlam temeller ortaya atıldığı vurgulanıyor.

Ayrıca raporda, Türkiye'nin İHA ihracatında diplomatik sonuçlarına da yer ver verildi. Öte yandan Fransa, Bayraktar TB2'nin üretim hattı ve Özdemir Bayraktar Teknoloji Merkezi'nin uydu görüntüleri ile Baykar'ı inceliyor. Baykar'ın Bayraktar TB2 üretim hızındaki artışı da içinde bulunduran rapor, 2024 yılından itibaren yılda 500 İHA'ya çıkmasıyla sıkı çalışmanın sonucu olduğunu vurguluyor.

Yayınlanan raporda, Fransa için her zaman önemli noktada yer alan Afrika kıtasına Türkiye'nin yaptığı yatırımlar ve ihracat başarıları yer alıyor. Bu anlamda Türk Savunma Sanayii'nin kademeli olarak Afrika pazarına girmeye devam ettiğini belirten raporda, 2020-2021 yılları arasında kıtaya yapılan ihracatın beş katına çıkarak 85.9 milyon dolardan 460.6 milyon avroya çıktığı yer alıyor.

Bunları da beğenebilirsiniz