Roketsan Stratejik İş Ortaklığı Zirvesi bugün Ankara'da gerçekleştirdi. SAVTEK Dergi de etkinliği takip etmek üzere programdaki yerini aldı.
Etkinlikte konuşma gerçekleştiren Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci, Roketsan'ın geçen yıl 2.5 milyar dolarlık yeni sözleşme imzaladığını ve bunun yarısının ihracat sözleşmesi olduğu bilgisini paylaştı.
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, zirve kapsamında önemli açıklamalarda bulundu.
Prof. Dr. Haluk Görgün:
"Türkiye, bugün dünya savunma ihracatçıları arasında 11. sırada yer alarak göz dolduruyor. Savunma sanayide faaliyet gösteren şirket sayısı 3500'ü aştı. Yaklaşık 100 milyar dolarlık proje hacmiyle çalışmalarımız sürüyor. Yerlilik oranımız yüzde 20 seviyesinden yüzde 80'lere çıktı."
"Geçtiğimiz yıl ürettiğimiz platformlarımızın 180 ülkeye ihracatı gerçekleştirildi. Geçtiğimiz yıl, bir önceki yıla göre yüzde 29 artışla 7,1 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaştık. Son iki yılda şirketlerimiz 20 milyar dolarlık uluslararası sözleşme imzaladı. 2025'in daha ilk iki ayında 1,5 milyar dolar ihracatı geçtik."

"ATMACA projesinde 650 tedarikçi çalışıyor"
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, tedarikçilerin teslimatlarını zamanında ve eksiksiz gerçekleştirmelerini vurgulayarak, "ATMACA projesinde Roketsan yaklaşık 650 tedarikçiyle birlikte çalışıyor." dedi.
Görgün, TAYFUN Balistik Füze projesinde ise 330'un üzerinde alt yüklenicinin yer aldığını ifade etti.

Yabancı tedarikçilerin yerini yerli tedarikçiler alıyor
Roketsan'ın 2020-2024 yılları arasında yurt içi ve yurt dışı tedarikçi rakamları, en ufak parçalarda dahi yerlileşmeyi gözler önüne seriyor.
2020 yılında 383 yabancı tedarikçi ile çalışan Roketsan, 2024 yılında bunu 236'ya düşürdü. Sunumda paylaşılan grafikte, yabancı tedarikçilerin yerini yurt içindeki yerli tedarikçilerin aldığı görülüyor.

Zirvede "Tedarik Zincirinde Millileştirme: Stratejik Kazanımlar ve Sürdürülebilir Büyüme" konulu panel gerçekleştirildi.
Roketsan'ın bir başka tedarikçisi olan IVEO Elektronik Genel Müdürü Oğuzhan Efe ise "Eskiden ABD'den çok büyük bir firmadan çip alıyorduk. Kargolama ve gümrük işlemleri çok uzun sürüyordu. Artık Türkiye'den çip alıyoruz ve çok daha kısa sürede teslim ediyoruz." dedi.
Akıllı mühimmat sensörleri yerlileştirildi
Oğuzhan Efe, "Roketsan'ın yurt dışından aldığı akıllı mühimmat sensörlerini yerlileştirdik. Bu sensör, mühimmatın etkinliğini artırıyor." dedi.
Oğuzhan Efe şunları aktardı:
"Yaklaşık 14-15 parça yerlileştirdiğimiz ürün var. Daha önce, Sırbistan'dan alınan İngiltere'den alınan parçalar vardı. Telemetrileri yerlileştiriyoruz. Telemetriler mühimmat test edilirken, mühimmat ile ilgili bilgileri toplayıp kontrol istasyonuna bildiriyor.
Yaptığımız telemetri sistemi sayesinde Roketsan artık tek bir test atışıyla birden fazla veriyi toplayabiliyor. Çok yüksek teknoloji olmasa bile Roketsan'ın bize verdiği para ülke içinde kalıyor. Bu açıdan da önemli olduğunu düşünüyorum."
Roketsan öncülüğünde gerçekleştirilen zirvede son olarak "Siber Güvenlik ve Yapay Zeka ile Savunma Sanayide Yeni Nesil Rekabet" konulu ikinci panel düzenlendi. Panelde konuşan Roketsan Siber Güvenlik Müdürü Hasan Basri Güngör:
"Şu an dünyada her 35 saniyede bir siber saldırı gerçekleşiyor. Aslında, birkaç satır kodla bir bombadan daha büyük etki oluşturabiliyorsunuz. Siber saldırı düşük maliyetlidir, hızlı ve mesafe tanımaz. Türkiye, en fazla siber saldırıya uğrayan beşinci ülke. Peki kimler saldırıyor? Rusya, Çin, Kuzey Kore ve ABD."
Siber Güvenlik Başkanlığı
Hasan Basri Güngör sözlerine şöyle devam etti:
"8 Ocak 2025'te Siber Güvenlik Başkanlığı kuruldu. Daha öncesinde de çalışmalar vardı. Başkanlık ne için kuruldu? Farklı kuruluşlar altında yer alan uygulamaları tek bir çatı altında toplamak için kuruldu. Başkanlık, siber güvenlik alanında da yerli ve milli teknoloji hamlesini hayata geçiriyor. Beklentim ilerleyen dönemde yerli siber güvenlik ürünlerinin artması ve bize ait ürünlerle kendimizi korumamız. Dünyada siber güvenlikte ileri olan ülkelere bakıldığında ortaokul müfredatına dahi bu konuların eklendiği görülüyor. Başkanlık bununla da ilgileniyor."
Güngör, en çok siber saldırının seçim zamanlarında veya dış politikadaki bir gelişme sonrasında yaşandığını vurguladı. Yapay zeka teknolojilerine de değinen Güngör, "Yapay zekada veri çok önemli. Veriniz ne kadar güçlü olursa, modeliniz o kadar güçlü oluyor." dedi.